2010. november 18., csütörtök

Fuss többet, tovább élsz!

Közhelyszerű tény, hogy a redszeres testmozgás több módon is segít az egészségmegőrzésben: javítja a légzési és keringési rendszer állapotát, rendezi a cukorháztartás zavarat, csökkenti a testsúlyt, így ritkábban fordul elő elhízás, mérsékli a vérnyomást, stb. Ugyanakkor a rohanó hétköznapokban egyre nehezebb időt találni minőségi mennyiségű és időtartamú sportolásra. Megjelent azonban pár éve egy új irányzat, melynek hívei rövid ideig, de rendkívül intenzív testmozgást végeznek, annak reményében, hogy így kevesebb idő ráfordításával ugyanolyan kedvező hatást érhetnek el, mint a hosszabb ideig tartó sportolással.

A két módszer közötti különbségeket vizsgálta meg Lars Nybo és kutatócsoportja a koppenhágai egyetemen. 36 egészséges férfit vizsgáltak 12 héten keresztünk. Az első csoportban levő 12 ember hetente 40 percet töltött intenzív futással, azaz váltakozva futottak teljes erőböl, majd kis kocogás után újra maximális erejű futás következett.
A második csoportban a fárfiak hetente átlag 150 percet töltöttek futással, melynek során azonban nem a maximalis erő kifejtése volt a cél, hanem az állandó, egyenletes megterhelés. A harmadik csoportban levő emberek heti 150 percet edzőtermi izomerősítéssel töltöttek. A 12 hét során rögzítették a vércukorszintet, átlagos vérnyomást, nyugalmi pulzust, véroxigén szintet, és más, fontos élettani paramétereket.
A vizsgálat végeztével azt tapasztalták, hogy a legjobb eredmények a heti 150 percet futó csoportnál alakultak ki. Minden jelentős mérőszám tekintetében kedvező változást mértek: csökkent az átlagos vérnyomás, a vér koleszterin szintje, és a vércukor szint is. Habár nem ilyen nagy mértékben, de szintén csökkentek a fenti értékek az intenzív futást végzők csoportjában is. A legkissebb változást a rendszeresen súlyzózó férfiak körében tapasztalták, ugyanakkor - érthető módon - itt változott leginkább az izom/zsírszövet aránya a vizsgálati periódus alatt.
Úgy tűnik tehát, hogy minél többet mozgunk, az annál kedvezőbb hatással van szervezetünkre, és a mozgás-egészség közötti összefüggés - bizonyos határokon belül - lineárisnak tűnik. Persze a vizsgálat azok számára is bíztatást ad, akiknek nincs idejük hetente több órát sportolással tölteni, az eredmények alapján ugyanis megfelelő kompromisszum lehet a rövidebb, de intenzívebb mozgás is.
Tehát: sportolj többet hogy tovább és egészségesebben élj!
A teljes közlemény regisztráció után az alábbi linken olvasható:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése