2011. augusztus 21., vasárnap

A vállízületi kopás, artrózis okai

Közkeletű, de téves vélemény, mely szerint csak az alsó végtag nagy ízületeit (csípő, térd boka) kell teherviselő ízületnek tekinteni. Biomechanikai kutatások alapján egy átlagos súlyú ember vállában, miközben 90 fokig emeli a karját, a testsúlyának megfelelő erő ébred.

Amennyiben a karjában 5 kg súlyt is tart, úgy a vállízületben már a testsúly 2.5-szeresének megfelelő erő préseli egymáshoz az ízfelszíneket. Ez pedig megfelel annak az erőnek, ami a csípőízületben dolgozik járás során. Nem csoda hát, ha ez az erő képes arra, hogy – különösen arra hajlamos emberek esetén – degeneratív, kopásos folyamatokhoz vezessen. A legegyértelműbben az a tény utal erre, hogy a váll a csípő és a térd után a harmadik leggyakrabban érintett ízület kopás, artrózis szemponjtjából.

Az ismeretlen okból kialakuló artrózis mellett ismerünk olyan betegségeket, amik hajlamosítnak a kopás idő előtti megjelenésére. Ilyenek lehetnek: a rotátorköpeny szakadás, az ízületi felszíneket érintő törés, instabilitás, többszörös ficam a kórelőzményben, ízületi gyulladásos betegség, stb. Szerencsére a kopásra ma már létezik biztonságos megoldás, a protézis beültetés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése