2011. december 10., szombat

Mit lehet tenni a térdkalács ismétlődő ficama esetén?

Patella luxatio akkor következik be, amikor a térdkalács (patella) elhagyja a combcsont végén található árkot ( luxálódik). 


Szinte minden esetben a külső oldal felé ugrik ki, első alkalommal rendszerint sérülésre, de megfelelő gyógyulást követően is jelentősen nagyobb az esélye egy újabb ficamnak.Visszatérő ficamok esetén azonban károsodik a porcfelszín, ami fájdalmas térdkalácshoz, korai artrózishoz vezet, így sebészi megoldás szükségeltetik.

Az első ficamot követően rendszerint konzervatív kezelés a javasolt, amely átmeneti rögzítésből, majd combizomerősítő gyógytornából áll. A kezelés hatékonysága nem bizonyított, de segíthet megítélni, h
ogy ez egy egyszeri ficam volt-e, vagy csak az első a sorban. Első ficam után azonnali műtét nem javasolt.
Ismétlődő (habitualis) ficamok esetén a kiváltó ok határozza meg a műtéttípust, de rendszerint ezeket egymással kombinálva alkalmazzuk.
Egyszerű, arthroscoposan is kivitelezhető műtét a lateralis retinaculum bemetszése ( lateralis release). Ez az erős szalag a tédkalácsot az ízület külső oldala felé húzza, sokszor túl erősen.
Átvágásakor a patella inkább centrálisan helyezkedik el, távolabb a peremtől, ahol ficamodhat. A műtétet sokszor a belső oldali szalag, ízületi tok rövidítésével, raffolásával kombinálják ( tokraffolás). A belső stabilizáláshoz extra húzóerőt biztosíthat a m. vastus medialis (belső combfeszítő izom) áthelyezé
se a térdkalács belső oldalára.
A lábszárcsonton is lehet módosításokat végezni. Itt is több beavatkozás jöhet szóba. Fulkerson-műtét, Elmslie-Trillat-Maquet (igen, ez egy műtét neve), Magyarországon pedig - egyébként érthetetlen okból- Denks-műtétnek nevezik. Mindegyik a TTT (tuberositas tibiae transfer) csoportba tartozik. Lényegük, hogy a lábszárcsontnak azt a területét, ahol a
térdkalács ína tapad (tuberositas tibiae - jól tapintható dudor a lábszárcsont elülső részén) egy kicsit a belső oldal felé, egy kicsit a talp felé helyezzük át. Az ín így a patellát inkább a belső oldal felé fogja húzni, megakadályozva a ficamot.
A Fulkerson-műtét:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése