2017. április 12., szerda

Az átkozott ITBS- Iliotibialis szalag szindróma


Elmondhatjuk, hogy most már végérvényesen megkezdődött a tavaszi futószezon! Jó hír ez sok profi és amatőr futónak, akik heti rendszerességgel indulnak különböző aszfaltos és terepfutó versenyeken. A legjobb teljesítmény elérésének egyik alapfeltétele a megfelelő felkészülés, ezt már régóta tudjuk. A jelentős ízületi terhelés sok esetben azonban még a gondos előkészületek ellenére is panaszok kialakulásához vezethet. 

Futóknál az egyik leggyakoribb túlterheléses szindróma az iliotibialis szalag gyulladásos eredetű fájdalma (ITBS). Ez a széles, erős szalag a csípőízület felett eredve a comb külső oldalán fut végig, majd a lábszárcsont felső-külső oldalán tapad.
Fontos szerepet játszik a térd hajlításában, az ízület külső oldalát stabilizálva. Iliotibialis szindrómáról (ITBS) akkor beszélünk, amikor a szalag alsó szakaszán irritáció lép fel a térdízület mozgásai során. A szalag a combcsont alsó végén található kiemelkedés (condylus) felett futva hajlításkor a csonton elmozdul. Normál esetben egy kis tömlőcske csillapítja a súrlódást, azonban túlterhelés során gyulladás alakulhat ki, ami megnehezíti ezt a mozgást, fájdalmat okozva a futónak.
Tünetei elsősorban az ismétlődő mozgások során jelentkező fájdalom a térdízület külső oldalán, mely pihentetésre csökken, de további terhelés során ismét fellángolhat. Előfordulhat duzzanat a területen, sokszor érezhető az ín fájdalmas pattanása a csont felett térdhajlításkor.
Kezelése a gyulladás csökkentésével kezdődik, legfontosabb az átmeneti pihentetés, a terhelés csökkentése. Hűtés, gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése igen jó hatású.
Az akut gyulladás megszűntével meg kell kezdeni a hosszútávú kezelést. Elsősorban az ízületek mozgástartományát, a mozgató izmok erejét, rugalmasságát kell javítani. Mivel a szalag mindkét ízületet érinti, fontos, hogy mind a csípőkkel, mind a térdízületekkel foglalkozni kell! Gyógytornász segítsége ajánlott! A gyakorlatok között kiemeltek a nyújtó, valamint a combizomerősítő mozgások. A comb elülső és külső izomzatának kezelése SMR hengerrel igen jó hatású, otthon is egyszerűen kivitelezhető.
Legvégső és terápiára leginkább rezisztens probléma esetén szteroid injekció jó megoldás lehet, illetve műtéti úton is meghosszabbítható a szalag, csökkentve a feszülését.
Megelőzés
Érdemes figyelmet fordítani a megfelelő futótechnikára is. Amatőr futóknál inkább a nem megfelelő cipőválasztás, rossz technika, valamint a terhelés ( futótáv, sebesség) hirtelen emelése vezet ITBS-hez, profiknál pedig inkább a masszív, rendszeres túlterhelés. Szerencsés, ha nem mindig sima talajon futunk, néha be lehet iktatni egyszerűbb (vagy akár nehezebb) terepszakaszokat, ahol az egyenlőtlen terhelés, folyamatos egyensúlyozás kedvező hatású. Okosan kiválasztott keresztedzések (TRX, cross-fit, úszás, kerékpár) szintén jelentősen csökkentik a probléma előfordulását. Érdemes edzőkkel, gyógytornászokkal, mozgásszervi orvosokkal konzultálni, hogy ez az egyébként apró, de annál kellemetlenebb panaszforrás elkerülhető legyen!

Fredericson M, Weir A. "Practical management of iliotibial band friction syndrome in runners" Clin J Sport Med. 2006 May;16(3):261-8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése